ANASAYFA KURUMSAL HİZMETLERİMİZ GALERİ ONLINE RANDEVU AL HABERLER İLETİŞİM

ONLINE RANDEVU FORMU

Common rail enjeksiyon: dizel motorlar için ileri teknoloji

Bosch ilk common rail sistemini 1997'de tanıttı. Sistem, adını tüm silindirlere yakıt tedarik eden ortak yüksek basınç haznesinden (common rail) almıştır.

 

 

 

 

Bosch ilk common rail sistemini 1997'de tanıttı. Sistem, adını tüm silindirlere yakıt tedarik eden ortak yüksek basınç haznesinden (common rail) almıştır. Klasik dizel enjeksiyon sistemlerinde yakıt basıncı her enjeksiyon için ayrı ayrı üretilmesi gerekmektedir. Ancak, common rail sisteminde basınç üretimi ve enjeksiyon ayrılmıştır, yani, enjeksiyon için gerekli yakıt her zaman istenen basınçta bulunmaktadır.

 

COMMON RAIL SİSTEMİ

 

 

Common rail sistemleri modüler bir tasarıma sahiptir. Her sistem bir yüksek basınç pompası, enjektörler, ortak bir püskürtme hattı ve bir elektronik kumanda biriminden oluşur.

 

Çalışma modu

 

Klasik dizel enjeksiyon sistemlerinde yakıt basıncının her enjeksiyon için ayrı ayrı olarak üretilmesi gerekmektedir. Ancak, common rail sisteminde basınç üretimi ve enjeksiyon ayrılmıştır, yani, enjeksiyon için gerekli yakıt her zaman istenen basınçta bulunmaktadır. Basınç üretimi yüksek basınç pompasında gerçekleştirilir. Pompa yakıtı sıkıştırır ve bir yüksek basınç borusuyla hattın içine gönderir, bu hat ise tüm enjektörler için bir ortak yüksek basınç haznesi olarak görev yapar, böylece "common rail" (ortak hat) adını alır. Yakıt buradan bağımsız enjektörlere dağıtılır, bunlar da yakıtı silindirin yanma odacığına enjekte eder.

 

Geniş çözüm aralığı

 

Bosch mikro araçlardan ağır lüks limuzinlere kadar tüm araç modelleri için ortak püskürtme sistemleri sunmaktadır. Yüksek basınç pompaları 1.100 bar ile 2.200 bar arasındaki basınçlarda çalışır. Bağımsız pompalara sahip sistemler de mevcuttur (tak çalıştır pompalar) Enjektörler ya solenoid valf ya da Piezo teknolojisi kullanır.

 

Avantajları

 

  • Son derece kısa mesafeler ve çoklu enjeksiyon nedeniyle temiz ve yüksek verimlilikte yakıt enjeksiyonu
  • Yüksek motor gücü ve düşük tüketim ve emisyonlarla sorunsuz çalışma
  • Modüler tasarımı nedeniyle tüm araç modellerinde kullanılabilir

 

YÜKSEK BASINÇ POMPALARI

 

 

Yüksek basınç pompası yakıtı sıkıştırır ve istenen miktarda gönderir. Yakıtı devamlı olarak yüksek basınç haznesine (hattına) gönderir, böylece sistem basıncını korur. Basınç üretimi motor devrine bağlı olmadığından, düşük motor devirlerinde bile istenen basınç kullanılabilir. Common rail sistemlerinin çoğu radyal piston pompaları ile donatılmıştır. Kompakt arabalarda düşük sistem basıncında çalışan bağımsız pompalara sahip sistemler de kullanılır.

 

ENJEKTÖRLER

 

 

Bir common rail sistemindeki enjektör; bir enjektör memesi, Piezo enjektörleri için bir aktüatör veya solenoid valf enjektörleri için bir solenoid valf, ayrıca, meme iğnesinin kumandası için hidrolik ve elektrik bağlantılardan oluşur.

 

Her motor silindirinin içine takılır ve kısa bir yüksek basınç borusuyla hatta bağlanır. Enjektöre Elektronik Dizel Kontrol (EDC) ile kumanda edilir. Bu, solenoid valf ya da Piezo olsun, meme iğnesinin aktüatör tarafından açılmasını ve kapatılmasını sağlar. Piezo aktüatörlü enjektörler bir şekilde daha dardır ve özellikle düşük gürültü seviyesinde çalışır. Her iki varyant da benzer şekilde kısa anahtarlama süreleri gösterir ve ön enjeksiyon, ana enjeksiyon ve ikincil enjeksiyonu etkinleştirerek her çalışma noktasında temiz ve verimli yakıt yanması sağlar.

İLETİŞİM

Bosch Diesel Servis Eskişehir’de Tüm Dizel Sistemlerinde Uzman Çözüm Ortağınız.

ADRES

75. Yıl Sultandere Mah.
11229 Sok. No:71
Odunpazarı / Eskişehir

HARİTADA GÖSTER

İLETİŞİM FORMU

Eskişehir Bosch Dizel servisi ile ilgili tüm görüş istek ve önerilerinizi bize iletişim formundan yazabilirsiniz.